Facebook pixel
17.04.2025.

Grilē ar baudu un prātu: padomi veselīgākai pavasara maltītei

 
Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca

Ar pirmajiem siltajiem saules stariem un pavasarīgiem aromātiem gaisā daudzi steidz atklāt grilēšanas sezonu. Svaigs gaiss un kūpošs grils draugu un ģimenes kompānijās kļūst par neatņemamu Lieldienu un pavasara brīvdienu sastāvdaļu. Lai maltīte būtu ne tikai garšīga, bet arī veselīga, iesakām ņemt vērā dažus vienkāršus, bet svarīgus diētas un uztura speciālistes Elīzas Madaras Treijas ieteikumus.

Grillējot gaļu un zivis augstā temperatūrā un atklātā liesmā, veidojas kancerogēni savienojumi – no muskuļaudu sadegšanas rodas heterocikliskie amīni, savukārt, taukiem sadegot dūmos, veidojas policikliskie aromatiskie ogļūdeņraži (PAO), kas nonāk arī grilētajā ēdienā.

Padomi drošākai grilēšanai:

  • iemarinē gaļu – kefīrā, eļļā, citrusaugļos;
  • pirms cepšanas marinādi nosusini, lai tā nepil uz karstajām oglēm;
  • necep atklātā liesmā un nelej klāt degšķidrumu, kad ēdiens jau grilējas;
  • cep mazākus gaļas/zivs gabaliņus, lai tie ātrāk un vienmērīgāk izcepas;
  • neļauj treknās gaļas taukiem pilēt uz oglēm, no tiem dūmos veidosies PAO;
  • grilē arī dārzeņus, tofu, sieru;
  • atceries ēst klāt svaigus dārzeņus un augļus/ogas – to sastāvā esošie antioksidanti palīdzēs mazināt kancerogēno vielu ietekmi organismā.

Ko darīt, lai pēc svētku maltītēm nebūtu smaguma sajūtas un vēdera pūšanās:

  • gaļas marinādei pievieno rozmarīnu;
  • dzeramajam ūdenim pievieno ingveru;
  • dzer ķimeņu tēju;
  • sasmalcini un pievieno ēdienam melnos piparus (gatavošanas beigās vai tieši pirms ēšanas).

Lai garšīgi, aktīvi un viegli svētki! Priecīgas Lieldienas!

Saistītās personas
phone-handsetmap-markercrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram